Oppsal Gatefest 1/9-2018 Klokken 14-23

Hei!

Vi vil med dette få ønske alle naboer hjertelig velkommen til Oppsal Gatefest, årets store musikk-, kunst- og kulturfestival på Oppsal som er gratis og åpen for alle, med konserter og leker og masse moro for hele familien!

Vi oppfordrer alle som har lyst til å være med på å lage gatefest til melde seg som frivillige her:
Påmelding som frivillig til Oppsal gatefest

Å være med på planleggingen og på festivalen som frivillig er en fantastisk sjanse til å bli kjent med mange hyggelige folk i nabolaget.

Oppsal Gatefest #4 1. september 2018 kl 14 – 23
Dette er Oppsal gatefest:
Oppsal gatefest ble arrangert for første gang i 2015, og hadde den gang ca 1000 besøkende. Rundt hundre personer bidro med dugnadsaktivitet. I 2016 ble det estimert 2000 besøkende. I 2017 ble det estimert 1500 besøkende.

Oppsal Gatefest #4

Oppsal Gatefest er festivalen for familien, med barna i fokus. Hele dagen er en eneste lang lek, fra den ene aktiviteten til den andre; rodeookse, ansiktsmaling, håndarbeid fra lokal husflidgruppe, fakir, klovn, høytlesningen i en garasje i regi av lokale Deichmanske Bibliotek, sirkusskolen, maskotene, fotokonkurransen, tæggeveggen og slakklina, pølsene, tandoorien, sushien og alle konsertene.

Konsertprogrammet, en av gatefestens stoltheter; over 20 konserter med et bredt spekter av uttrykk fra to scener. Fra det interaktive og vraltende korpset «Det elektriske korps» med egenlaget elektronikk, saksofon i verdensklasse, rockeband fra nabolaget og trad.jazz med rare hatter, frijazzen og den eksperimentelle plingplongen for å nevne noen veldig få. Barna er langt mer åpne til sinns enn foreldrene.

Sjakkturnering, brettspillmekkeklubb, klassisk kormusikk i fyrrommet, original musikk av ungdom fra Ungdommens kulturmønstring. Astrud Gilberto Tribute og Norsk Rock spiller. Klovnen Mr Toons er booket allerede. Bare Egil venter vi svar fra, KongSverre opptrådte i fjor og er ønsket tilbake i år, Oppsal Janitsjar med profesjonell dirigent vil vi veldig gjerne ha besøk av, og Lørenskog Drumline er ventet i år også. Vi ønsker å booke Rolf Erik Nystrøm og den lokale jazzkvartetten Klovner i Kampheimveien.

Bydelen fostrer forfattere og det vil bli høytlesning for barn og voksne. Vi har et spesielt fokus på barn og unge frem til vi åpner baren med alkoholservering sent på ettermidddagen. For å dekke det smale inviterer vi den lokale konsertserien Bristepunktet til å bidra med et eget eksperimentelt musikkprogram i en garasje, Oppsal Kunsthall som oppstod under den første Gatefesten og kuraterer også i år en utstilling i en garasje tilknyttet festplassen. Lokale kunstnere Pernille Fjoran og Jørund Aase Falkenberg står for dette.

Historie

Ideen om Oppsal Gatefest oppstod i juni 2015 og to måneder senere samlet den første utgaven av gatefesten ca 1000 mennesker i regn og stiv bris. Suksessen var åpenbar og Oppsal Gatefest #2 ble dobbelt så stor (3. sept 2016). 23. 9. 2015 registrerte vi oss som frivillig forening i Brønnøysundregistret, med kategoriene Kultur og kunst, og Lokalsamfunnsutvikling. Dette er et langsiktig prosjekt som blant annet har som mål å fostre og heve kompetansen til lokale arrangører. I 2015 hadde Oppsal Gatefest et program bestående av blant andre sør-afrikanske Zwai Mbula som spiller sør-afrikansk musikk på marimba, jazz-viseduoen The Beautybag, og semifinalisten Edel fra Idol junior. Den profesjonelle kloven Mr Toons underholdt, det ble laget pop-up-galleri (Oppsal Kunsthall) med eksperimentell billedkunst, og playstation-konkurranse for ungdommene. Trenden fortsatte i 2016, men da også med eksperimentelle konserter i en garasje under navnet Bristepunktet, som ellers er en konsertserie i bydelen også startet av- og organisert av undertegnede. I 2017 ble igjen Oppsal Kunsthall ved Pernille Elida avholdt i en garasje. Konsertserien Bristepunktet med Einar Goksøyr som leder hadde en egen garasje med konserter. Inntjeningen fra 2016 gjorde det mulig for oss å investere i et PA-anlegg til gatefestivalen i 2017. Blant utøverne i 2017 var Kong Sverre, det lokale jazzbandet Klovner i Kampheimveien, fakiren The Maniac. Mailand og tenor Hallvar Djupvik. Sirkusskole, brettspillskaping og sjakkturnering var noen av høydepunktene på barneprogammet.

Hvorfor?

Østensjø er «Kulturbydelen uten kultur» med stort behov for møteplasser annet enn lekeplasser og friluftsområdet. Idrett og friluftsliv har fokus, men det finnes svært få verdinøytrale møteplasser, øvingslokaler for ungdom og rom for kunst som sier noe om samtiden. Oppsal Gatefest samler tverrsnittet av beboerne med et tilbud som favner både bredt og smalt. Det skal være plass til alle. Det skal være tverrfaglig. Oppsal er en forstad utenfor Oslo som mangler kafeer, spisesteder og lokale treffpunkter, til tross for at det bor 45 000 personer i bydel Østensjø. I bydelen bor det mange kunstnere i verdensklasse, men uten egnede visningssteder lokalt.

Hvordan?

Vi finansierer festivalen med støttemidler fra diverse støtteordninger, lokale borettslag, barsalg, loddsalg, crowdfunding, men først og fremst med dugnad fra lokalmiljøet. Bydel Østensjø har de siste årene støttet oss med materiell og penger, lokale borettslag også. Rundt 100 mennesker fra nabolagene bidro som frivillige i diverse oppgaver under avviklingen av arrangementet. En arrangementskomite bestående av syv oppsalbeboere har fordelt hovedansvar. Arrangementet er tuftet på bidrag fra lokalbefolkningen, idrettslag, frivillighetssentralen, lokalt næringsliv, kunstneriske innslag. Rodeo, ansiktsmaling og andre aktiviteter for barna, stands med lokale aksjonsgrupper, sirkusskole og salgsboder med mat av ulike slag, billedkunstutstilling i en garasje. Alt er lokalt, og med noen innslag utenfra. I arrangementskomiteen besitter vi et stort og aktivt kontaktnettverk lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Prosjektleder Morten Minothi Kristiansen har lang fartstid som festivalarrangør for festivalen Edge of Wrong i Norge og Sør Afrika i tillegg til konsertserier året rundt.

Dette er et gratis arrangement fordi det skal være åpent for alle, dette er også en forutsetning for å kunne søke om midler fra bydelen. Vi har løst dette med en crowdfunding i forkant der folk kan betale det de kan og vil til prosjektet. I 2015 hadde vi kr. 6000,- som mål og mottok 7040 kroner totalt. Vi fikk inn tilnærmet det samme i 2016. I 2017 mottok vi kr. 12 000,-.

Dugnadsprosjektet

Gatefesten er et dugnadsprosjekt som skaper liv og engasjement i bydelen, og arrangeres med støtte fra de omkringliggende borettslagene, Bydelen, Oppsal Frivillighetssentral, Idrettslaget, Oppsal Bibliotek, Bryn Lions og lokalt næringsliv. Alle som bidro til å arrangere festivalen gjorde dette på dugnad, og stilte også med privat utstyr. Aktørene som bidro i fjor har allerede signalisert at de ønsker å bidra i år. Lokale artister melder stadig sin interesse for å delta på årets festival.  I kjølvannet av gatefesten har også andre aktører i området gitt uttrykk for at de ønsker å skape flere kulturarrangementer på Oppsal. Oppsal Gatefest er årets store arrangement på Oppsal, og gatefesten utløser en enorm dugnadsånd og engasjement fra alle som bor her. Støtten vil bidra til å sikre videre drift av gatefesten, komme enda flere til gode, og skape mange kulturarrangementer i området i årene framover.

På forhånd tusen takk for all støtte dere har mulighet til å gi oss – vit at den er helt nødvendig og veldig velkommen!

Vi ses på Oppsal gatefest i september!